Olika typer av drogberoende

Droger finns tyvärr runt omkring oss hela tiden och det är inte alltid det lättaste att upptäcka dem. Det finns ett stort antal typer av droger och medan de flesta föreställer sig en drogberoende människa som en fullfjädrad narkoman som sitter avdomnad på parkbänken med en heroinkanyl i armen så är detta långt ifrån den vanligaste formen. Ett stort antal drogberoende personer är i själva verket fungerande individer som har familjer, går till skolan eller jobbet om morgnarna och i allmänhet har ett vårdat yttre. Med andra ord kan det vara mycket svårt att se om en människa är drogberoende eller ej, men det finns däremot ofta tecken när det kommer till deras personlighet och beteenden. Dessa kan variera en hel del beroende på vilket typ av droger det handlar om; det kan vara ganska stor skillnad på hur den pillerberoende hemmafrun beter sig och arbetskollegan som missbrukar kokain om helgerna. Den gemensamma faktorn är dock att det brukar visa sig i långa loppet och det finns olika symptom att hålla utkik efter.

En människa som blivit beroende av i princip vad som helst blir ofta expert på att dölja sitt problem. Därför brukar de dra sig undan sakta med säkert, och komma med ursäkter till varför de inte kan komma till vissa tillställningar eller sociala sammanhang på sin fritid. De kanske umgås allt mer med nya bekantskaper eller börjar komma för sent till jobbet allt oftare. Beroende på vilken typ av droger så är beteendeförändringarna olika:

  • Hasch, smärtstillande och lugnande droger. De som är beroende av dessa blir ofta lite slöa och ett typiskt exempel är att de allt mer börjar tappa tråden då de talar.
  • Amfetamin, kokain och uppiggande droger. En person som tagit uppiggande droger börjar efter en tid utveckla en ganska intensiv och lite ryckig kroppshållning och personlighet. Ticks och upprepningar är inte ovanliga.