Mer om olika ätstörningar

Hetsätningsstörning

Detta är en sjukdom mycket likt det som kallas bulimi, det finns nämligen hetsätning där med. Det som skiljer dem åt är att den som har hetsätningsstörning inte kräks upp maten, bantar, använder laxermedel eller tränar för att kompensera ätande på det sätt som en med bulimi gör. Allt detta gör att den som lider av detta ofta blir överviktiga.

Ortorexi

En annan sjukdom som ligger under UNS diagnosen är ortorexi eller träningsnarkomani. Detta drabbar en person som har ett begär att vara hälsosam på en nivå som räknas som sjukligt. Detta innebär att man äter extremt hälsosam mat och tränar överdrivet mycket. Personer som lider av detta kan inte släppa kontroll över maten och träningen och detta leder till att förhållandet till sin kropp, sin träning och till sin mat blir problematisk och man får mycket hög ångest dessutom.

Sök hjälp

Det går verkligen att bli frisk och det finns mycket bra hjälp att få, det gäller bara att vilja ha den. Det är mycket lättare att bli frisk ju tidigare man söker efter hjälpen. Tänk inte att ”det är ingen fara”. Vänta inte utan sök hjälp, även om du känner dig det minsta osäker på om du har ätstörningar eller inte.

Om du inte fyllt 18 år så kan du enkelt söka hjälp hos en vårdcentral, ungdomsmottagning, BUP eller hos skolhälsovården. Är du över 18 år så kan du först söka hjälp hos en vårdcentral, där får man en remiss och på så sätt hamnar man på rätt mottagning. Det kan även finns hjälp att få utan remiss, detta beror på vilket län man är bosatt i, är du osäker så kontakta din kommun.

En sak är säker och det är att all form av ätstörning är en livsfarlig sjukdom och det är superviktigt att söka hjälp tidigt.