Många människor tycker om ett glas vin till maten lite då och då eller att träffa vänner över ett par cocktails på helgen eller semestern. Detta är helt normalt och även om forskare varnar för att man inte skall dricka för mycket så är det skillnad på att vara förtjust i en drink då och då och att vara alkoholist. Gränsen kan dock vara ganska grumlig, och precis som i fallet med alla former av beroende så ingår en rejäl portion förnekelse när det kommer till alkoholism, både hos den som konsumerar för mycket och ibland även i dennes omgivning. Att ta tag i ett beroende är inte det lättaste och ingen vill kalla sig för beroende av någonting.
Tecken på alkoholism
Om man misstänker att en vän eller kollega, eller kanske rentav en själv, har blivit alkoholberoende så finns det ett antal tecken som antyder att något inte står riktigt rätt till.
- Beteende kring drickande. En alkoholist har ofta problem att kontrollera sitt drickande och i sociala sammanhang är detta ofta personen som blir mest berusad. Har man samlats på en enkel afterwork öl och en kollega blir full och insisterar på att fortsätta kan detta vara ett varningstecken.
- Ändrat beteende och aggression. En människa som dricker mycket blir ofta otålig eller till och med aggressiv när denne inte får dricka. Detta kan märkas på jobbet, till exempel, om en kollega som annars varit lugn och trevligt börjat bli irritabel för det minsta problem.
- Abstinensbesvär. Om en alkoholist inte får i sig alkohol börjar snart abstinensen, och det kan handla om kallsvettningar eller ångest. Bland de vanligaste symptomen är skakningar, särskilt om morgnarna.
- Förnekelse. En alkoholist vill inte gärna erkänna sitt beroende och hittar gärna på ursäkter varför han eller hon inte kan göra vissa saker. Det är heller inte ovanligt att de gömmer sin alkohol för andra och till exempel har i en liten slurk i kaffet.